Author Archives: admin

Детоксикација со супститут

Оваа детоксикација се користи при поостри апстиненцијални кризи. Овозможува безбеден начин за почеток на третман од опијатна зависност.

Детоксикација

Седативно – хипнотички супстанции

Барбитурати Акутната интоксикација со барбитурати настапува брзо откако се зема дрогата, а се манифестира со малаксаност, променливо расположение, пореметување на функциите на внимание, помнење и расудување, намалување или [..]

Зависности

Канабис

Марихуана: акутната интоксикацијата се манифестира со општо опуштање, лагодност, еуфорија, зголемена говорливост, субјективно појачување на осетливоста на сите сетила и исчезнување на секојдневните грижи и животни проблеми. Како [..]

Зависности

Алкохол

Третманот се врши по следниот модел: 1. Подготвителен период 2. Детоксикација 3. Продолжен третман Подготвителен период Се состои од: 1. Телесни, лабораториски и клинички иследувања, 2. Иследувања: психолошко [..]

Зависности