Publikacii

Нарушувања во исхраната

Share on Facebook
Tweet
Земањето на храна е контролирано од многу фактори, вклучително и апетитот, достапноста на храната, семејните навики, културата, обидите за доброволно контролирање на земањето на храна.Диета до постигнување на телесна тежина која и не се препорачува за здравјето е промовирана од некои денешни ...
Прочитај повеќе......

Алкохол

Share on Facebook
Tweet
За многумина алкохолот е пријатен придружник на социјалните настани. Умереното конзумирање на алкохол не е штетно за повеќето возрасни лица. Но, голем е бројот на лица кои имаат сериозен проблем поврзан со пиењето алкохол.Последиците од злоупотреба на алкохол се сериозни, во повеќето случаи дури и ...
Прочитај повеќе......

Анксиозност кај повозрасните

Share on Facebook
Tweet
Секој од нас повремено доживува страв и анксиозност. Стравот е емоционален, психички и бихејвиорален одговор на јасно препознатлива надворешна закана (пр. при насилство, сообраќајна незгода и сл.). Анксиозноста е вознемиреност, непријатна состојба на нервозност и непријатност, чии предизвикувачи се ...
Прочитај повеќе......

Кофеин,стрес и здравје

Share on Facebook
Tweet
Кофеинот е супстанца која денес е мошне популарна и широко користена. Го има во кафето, некои други пијалоци и во мали количини во чоколадата. Постојат недоумици во однос на корисноста и штетноста од неговата употреба.Кои се ефектите на кофеинот?Кофеинот делува на хормоните. Ефектот започнува ...
Прочитај повеќе......