Zavisnosti

Алкохол

Share on Facebook
Tweet
Третманот се врши по следниот модел:1. Подготвителен период2. Детоксикација3. Продолжен третманПодготвилен периодСе состои од:1. Телесни, лабораториски и клинички иследувања,2. Иследувања: психолошко – психијатриски иследувања и иследување од социјален работник3. Психотерапија со цел да се зголеми ...
Прочитај повеќе......

Канабис

Share on Facebook
Tweet
Марихуана: акутната интоксикација се манифестира со општо опуштање, лагодност, еуфорија, зголемена говорливост, субјективно појачување на осетливоста на сите сетила и исчезнување на секојдневните грижи и животни проблеми.Како времето на интоксикација поминува, ефектите на еуфорија и релаксација се ...
Прочитај повеќе......

Седативно – хипнотички супстанции

Share on Facebook
Tweet
БарбитуратиАкутната интоксикација со барбитурати настапува брзо откако се зема дрогата, а се манифестира со малаксаност, променливо расположение, пореметување на функциите на внимание, помнење и расудување, намалување или потполно исчезнување на анксиозноста, дезинхибиција на сексуалните и ...
Прочитај повеќе......

Стимуланси

Share on Facebook
Tweet
Стимулансите (амфетамин, кокаин и др.) предизвикуваат подобрување на основното расположение кое може да оди до права еуфорија, ја зголемуваат менталната активност и енергијата, одржуваат состојба на будност и тензија, со приметно намалување на апетитот и телесната тежина. Покрај овие симптоми може ...
Прочитај повеќе......

Опијати

Share on Facebook
Tweet
Хероин /Морфин/ Доминантен симптоми на интоксикација со овие дроги е еуфорија, која е пропратена со опуштање, релаксација на мускулите, исчезнува чувството на анксиозност и губиток на инхибициите. Состојбата на еуфорија се заменува со чувство на потиштеност, нерасположение, анксиозност и ...
Прочитај повеќе......