Категорија: Публикации

Како да му помогнете на лице со невротско нарушување

Опоравувањето од невротски пореметувања проследени со страв бара многу време. При тоа вистина е дека во многу е потребен сопствен напор, но сигурно е дека опоравувањето ќе биде [..]

Публикации

ДАЛИ СТЕ ПОСТОЈАНО ЗАГРИЖЕНИ?

  Во светот и времето во кои живееме воопшто не е чудно доколку потојано се чувствувате загрижени. Можеби се грижите за семејството, за работата, за здравјето или пак [..]

Публикации

СПЕЦИФИЧНИ ФОБИИ

Дали се плашите од летање? Дали поглед на иглата ве прави нервозни? Дали можеби од страв ја избегнувате посетата на стоматолог? Ако одговорот на некое од овие прашања [..]

Публикации

СТРАВОТ КАЈ МАЖИТЕ

Мажите традиционално се воспитувани да не се плашат. Стравот е недозволено чувство за мажи. Од друга страна стравот е чувство кое нормално се јавува кај луѓето. Тој може [..]

Публикации

НИЕ СМЕ ОНА ШТО МИСЛИМЕ ДЕКА СМЕ

Што е прво: депресијата или песимистичките мисли? Одговорот може и да ве изненади. Во многу случаи депресијата резултира од негативните мисли. Кога нешто лошо ќе ни се случи [..]

Публикации

НАРУШУВАЊА ВО ИСХРАНАТА

Земањето на храна е контролирано од многу фактори, вклучително и апетитот, достапноста на храната, семејните навики, културата, обидите за доброволно контролирање на земањето на храна. Диета до постигнување [..]

Публикации

Алкохол

За многумина алкохолот е пријатен придружник на социјалните настани. Умереното конзумирање на алкохол не е штетно за повеќето возрасни лица. Но, голем е бројот на лица кои имаат [..]

Публикации

Анксиозност кај повозрасните

Секој од нас повремено доживува страв и анксиозност. Стравот е емоционален, психички и бихејвиорален одговор на јасно препознатлива надворешна закана (пр. при насилство, сообраќајна незгода и сл.). Анксиозноста [..]

Публикации

Кофеин,стрес и здравје

Кофеинот е супстанца која денес е мошне популарна и широко користена. Го има во кафето, некои други пијалоци и во мали количини во чоколадата. Постојат недоумици во однос [..]

Публикации